Yleistä asumisesta

Prideliput olkoon esillä taloyhtiöissäkin

Pride

Tänään Pride-viikko huipentuu Helsingissä kulkueeseen ja tapahtumaan odotetaan sataatuhatta osallistujaa. Pride viikko on myös aiheuttanut taloyhtiössä keskustelua, kun sekä ranskalaisiin että, tavallisiin parvekkeisiin, ikkunoihin ja julkisivuihin on ilmestynyt pride lippuja.

YLE (https://yle.fi/uutiset/3-10849838) kirjoitti keskiviikkona jutusta, jossa taloyhtiön edustaja oli pyytänyt asukasta poistamaan lippua ranskalaisesta parvekkeesta. Torstaina juttua korjattiin ja kerrottiin, että taloyhtiön hallitus oli antanut luvan lipun pitämiselle. Tästä taloyhtiöstä huolimatta löytyy taloyhtiöitä, jossa lipun pitäminen on ns. kielletty ja asukkaat ovat pyydetty poistamaan lipun.

Taloyhtiö saa päättää taloyhtiön julkisivusta, eikä julkisivuun saa noin vaan kiinnittää mitään. Osakkaalla ei ole myöskään oikeutta laittaa mitään huoneiston ulkopuolelle, tarkoittaen myös, ettei parvekkeen ulkopuolelle saa laittaa mitään. Usein tässä asiassa on turvallisuus taustalla, esim. kukkalaatikko, kun parvekekaiteelta tippuu, niin se voi jopa aiheuttaa hengenvaaraa. Lippu tuskin tällaista varatilannetta aiheuttaa.

Pidetään myös mielessä sitä, miten LBGTQ-ihmiset, eivät ennen pride-aikaa voineet olla ylpeästi, julkisesti, avoimia itsestään halveksunnan, syrjinnän tai jopa kuolemaan johtavan väkivallan uhan vuoksi. Halu tukea ihmisiä olemaan ylpeinä julkisesti sitä mitä ovat on tärkeä asia juurikin aiheen synkän historian vuoksi. Pidettäköön siis Pride-liput esillä taloyhtiöissäkin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s